MATRESSES
Πόνος στην μέση; Η απάντηση είναι ανατομικό ή ορθοπεδικό στρώμα ύπνου;

Πόνος στην μέση; Η απάντηση είναι ανατομικό ή ορθοπεδικό στρώμα ύπνου;

Σε ό,τι αφορά στους όρους ανατομικό κι ορθοπεδικό, πρέπει να αναφέρουμε πως στην πραγματικότητα αδόκιμοι αφού περιγράφουν ορισμένα σκληρά στρώματα που έχουν κατασκευαστεί στα μέτρα κάποιου άλλου ανθρώπου, εξατομικευμένα.

Πόνος στη μέσηΟ πόνος στη μέση δυσκολεύει γενικά την καθημερινότητά μας, ακόμη κι όταν κοιμόμαστε. Τις περισσότερες φορές μάλιστα επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα του ύπνου, η οποία με τη σειρά της όταν δεν είναι καλή επιδεινώνει τους πόνους στη μέση. Αυτό σημαίνει πως γίνεται ένας φαύλος κύκλος, με αποτέλεσμα ούτε να κοιμόμαστε καλά ούτε να ανακουφιζόμαστε από τον πόνο που μας ταλαιπωρεί. Οι ειδικοί τονίζουν πως η κακή στάση σώματος στον ύπνο μπορεί να εντείνει τον πόνο στη μέση ή ακόμη και να προκαλέσει οσφυαλγία.

Τα καλά νέα όμως είναι ότι υπάρχουν λύσεις κι αυτές, όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο, συνδέονται άμεσα με τον ύπνο, τη στάση ύπνου που επιλέγουμε και το στρώμα ύπνου που συμβάλλει στην ευθυγράμμιση και στήριξη της σπονδυλικής στήλης και του κεφαλιού απορροφώντας τις πιέσεις των ώμων, των ποδιών και της λεκάνης.

Στρώμα ύπνου: Πώς θα βοηθήσει αν έχετε πόνο στη μέση

Στρώμα ύπνου και σωστή στάση ύπνουΤο κατάλληλο στρώμα ύπνου συμβάλλει στην καλύτερη στάση ύπνου και σε περισσότερη ξεκούραση. Γιατί συμβαίνει αυτό; Το ανθρώπινο σώμα, για να ξεκουραστεί επαρκώς, πρέπει να εκμηδενίζονται οι μυϊκές συσπάσεις χωρίς να αλλοιώνεται το φυσικό σχήμα του σώματος. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν ολόκληρο το σώμα, σε όλη την επιφάνειά του, υποστηρίζεται από το στρώμα ύπνου και «γεμίζει» με υλικό κάθε σημείο του. Ουσιαστικά θέλουμε το στρώμα να προσαρμόζεται στο σώμα κι όχι το σώμα στο στρώμα. Να ικανοποιεί τις ανάγκες του δικού μας σώματος και να λειτουργεί υποστηρικτικά σε αυτό. Να συμβάλλει στην ευθυγράμμιση και στήριξη της σπονδυλικής στήλης και του κεφαλιού απορροφώντας τις πιέσεις των ώμων, των ποδιών και της λεκάνης.

Για το δικό σας στρώμα ύπνου, που θα βοηθήσει αποτελεσματικά στους πόνους στη μέση με έναν πιο εξατομικευμένο σχεδιασμό, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μ’ έναν από τους εξειδικευμένους Perfect Sleep Coach της Media Strom. 

Πόνοι μέσης: Ποια είναι η καλύτερη στάση ύπνου για περισσότερη ανακούφιση

Συχνά η κακή στάση σώματος κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να γίνει κι η αιτία, που πονάει η μέση μας. Αυτό συμβαίνει γιατί σε κάποιες θέσεις ύπνου ασκείται αυξημένη πίεση στον αυχένα, τους γοφούς και την πλάτη. Ο στόχος λοιπόν είναι η φυσική ευθυγράμμιση του σώματος (κεφάλι- ώμοι- γοφοί) και η διατήρηση της φυσικής θέσης στη σπονδυλική στήλη, όταν ξαπλώνουμε.

Στη συγκεκριμένη φυσική ευθυγράμμιση μπορούν να βοηθήσουν και κάποιες στάσεις ύπνου, οι οποίες θεωρούνται ως οι πιο κατάλληλες για τα άτομα που αντιμετωπίζουν πόνους στη μέση.

1. Ανάσκελα μ’ ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατα: Σε αυτή την περίπτωση κατανέμεται ομοιόμορφα το βάρος στη μεγαλύτερη δυνατή επιφάνεια του σώματος, ελαχιστοποιούνται τα σημεία πίεσης κι εξασφαλίζεται η καλή ευθυγράμμιση του κεφαλιού, λαιμού και της σπονδυλικής στήλης. Το μαξιλάρι αντίστοιχα, προσφέρει μία επιπλέον στήριξη για την ακόμη καλύτερη διατήρηση της φυσικής καμπύλης της σπονδυλικής στήλης. 

Bonus tip για πόνους στη μέση: Αποφύγετε να στρέψετε το κεφάλι προς τα πλάγια, τοποθετήστε κανονικά το ένα μαξιλάρι για να στηρίξετε το κεφάλι και τον λαιμό και πάρτε ένα δεύτερο, μικρότερο μαξιλάρι, για κάτω από τα γόνατα. 

2. Στο πλάι μ’ ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατα: Μία συνηθισμένη στάση ύπνου, η οποία συστήνεται να γίνεται από την αριστερή πλευρά, η οποία όμως ασκεί μία επιπλέον πίεση στη σπονδυλική στήλη αν δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις του κατάλληλου στρώματος ύπνου και του σωστού μαξιλαριού. Γι’ αυτό τοποθετούμε ένα σκληρό μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατα, το οποίο θα ανασηκώσει το πάνω πόδι κι έτσι θα αποκαταστήσει τη φυσική ευθυγράμμιση των ισχίων, της λεκάνης και της σπονδυλικής στήλης. 

Bonus tip για πόνους στη μέση: Ξαπλώστε στο πλάι, τοποθετήστε το ένα μαξιλάρι για τη στήριξη του κεφαλιού και λαιμού, λυγίστε ελαφρά τα γόνατά σας και τέλος τοποθετήστε ένα μαξιλάρι ανάμεσά τους.

3. Εμβρυϊκή στάση ύπνου:

Η εμβρυϊκή στάση ανακουφίζει το σώμα, αφού τα γόνατα λυγίζουν σχεδόν μέχρι το στήθος, μειώνεται η κάμψη της σπονδυλικής στήλης κι ουσιαστικά ανοίγουν οι αρθρώσεις. 

Bonus tip για πόνους στη μέση: Ξαπλώστε στο πλάι και τοποθετήστε ένα μαξιλάρι για τη στήριξη του κεφαλιού και λαιμού. Τραβήξτε στη συνέχεια, τα γόνατα πάνω προς το στήθος μέχρι η πλάτη να είναι όσο το δυνατόν, ευθύγραμμη.

4. Μπρούμυτα: Η στάση ύπνου μπρούμυτα θεωρείται ως η χειρότερη θέση ύπνου, ανεξαρτήτως του αν υπάρχει πόνος στη μέση ή πόνος στην πλάτη. Ωστόσο αξίζει να αναφέρουμε πως ο ύπνος σε θέση μπρούμυτα μπορεί́ επίσης να ωφελήσει τα άτομα με κήλη δίσκου ή με εκφυλιστική́ ασθένεια δίσκου. Αν λοιπόν συνηθίζετε να κοιμάστε μπρούμυτα, υπάρχουν δύο προτάσεις. Η μία είναι μπρούμυτα μ’ ένα μαξιλάρι κάτω από το στομάχι κι η άλλη μπρούμυτα με το κεφάλι προς τα κάτω.

Στην πρώτη περίπτωση βάζετε ένα λεπτό μαξιλάρι κάτω από το στομάχι και τους γοφούς, για την καλύτερη ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης. Τοποθετήστε ένα λεπτό μαξιλάρι κάτω από την κοιλιά και τα ισχία, για να ανασηκώσετε τον κορμό του σώματός σας. Χρησιμοποιήστε ένα επίπεδο μαξιλάρι για το κεφάλι ή δοκιμάστε να κοιμηθείτε χωρίς μαξιλάρι στο κεφάλι.

Σωστή στάση ύπνου - Παραδείγματα

Στη δεύτερη επιλογή, μπρούμυτα με το κεφάλι προς τα κάτω, προσπαθήστε να ακουμπήσετε το μέτωπό σας σε μία μεγάλη, διπλωμένη σε ρολό, πετσέτα ή σ’ ένα μαξιλάρι αντίστοιχου σχήματος. Προσθέστε κι ένα μαξιλάρι κάτω από την κοιλιά, στο ύψος του στομάχου, και στα ισχία για να ανασηκώσετε τον κορμό σας.

5. Ανάσκελα σε κεκλιμένο επίπεδο: Ο ύπνος σε κεκλιμένη θέση, δηλαδή με την πλάτη να ανασηκώνεται, μπορεί να ωφελήσει τον πόνο στην πλάτη ή τον πόνο στη μέση.

 


Κάνε εγγραφή στο newsletter

ώστε να μαθαίνεις tips για την αξία του καλού ύπνου,
προσφορές και νέα μας

Δωρεάν παράδοση
για online αγορές άνω των 400€

Δωρεάν τοποθέτηση
και συναρμολόγηση

10

10 χρόνια
εγγύηση

Άτοκες δόσεις
σε online παραγγελίες

Εξυπηρέτηση πελατών
στο 210 34 82 900