WELLBEING
Βαθύς ύπνος: 5+1 tips για να κοιμάστε καλύτερα

Βαθύς ύπνος: 5+1 tips για να κοιμάστε καλύτερα

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε πλέον τη δυνατότητα να ελέγχουμε πολύ πιο εύκολα την πορεία του ύπνου μας και να δούμε τελικά πόσο καλά κοιμόμαστε, μέσω διαφόρων εφαρμογών στο κινητό ή απλά μέσω του smartwatch μας. Πόσοι από εσάς έχετε μπει στον πειρασμό να κοιτάτε καθημερινά το διάγραμμα του ύπνου σας, με αποτέλεσμα να συνειδητοποιείτε πως κάτι πρέπει να αλλάξει;

Βαθύς ύπνος: Τι σημαίνει και ποια είναι τα οφέλη του

Ανακαλύψτε τα οφέλη του βαθύ ύπνουΟ βαθύς ύπνος αποτελεί το τρίτο στάδιο του ύπνου, χωρίς γρήγορη κίνηση των ματιών (non- REM). Μάλιστα είναι ευρέως γνωστός ως ο ύπνος των αργών κυμάτων, αφού τότε τα εγκεφαλικά μας κύματα είναι στα πιο αργά τους. Ο βαθύς ύπνος αποτελείται από τρία στάδια και διαρκεί 45- 90 λεπτά στον συνολικό κύκλο ύπνου. Έτσι το σώμα μας περνάει σταδιακά από την εγρήγορση και την υψηλή εγκεφαλική δραστηριότητα, για να φτάσει στον βαθύ ύπνο.

Τι γίνεται όμως στο στάδιο του βαθύ ύπνου; Σύμφωνα με τους επιστήμονες της κλινικής Cleveland, το ανθρώπινο σώμα περνά μέσα από αρκετούς κύκλους βαθέος ύπνου κατά τη διάρκεια της νύχτας, με τις περιόδους του να ελαττώνονται καθώς ξημερώνει. Η Διδάκτωρ Νευροεπιστημών Nicole Avena του Πανεπιστημίου Ιατρικής της Νέας Υόρκης, τονίζει πως τότε «ο εγκέφαλός μας έχει τη λιγότερη δυνατή δραστηριότητα».

Ο βαθύς ύπνος έχει σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό μας και κυρίως για τον εγκέφαλό μας. Μέσω αυτού το σώμα μας ανακτά τις δυνάμεις του, ξεκουράζεται κυριολεκτικά από το καθημερινό στρες κι έτσι ξυπνάει με περισσότερη ενέργεια και διαύγεια. Κατά τη διάρκεια του βαθέος ύπνου «η αρτηριακή πίεση είναι σταθερή, διευκολύνοντας το σώμα να βελτιωθεί σωματικά και ψυχολογικά» συμπλήρωσε η Δρ. Avena, τονίζοντας πως έτσι διατηρείται το ανοσοποιητικό μας σύστημα ισχυρό. Ταυτόχρονα ο βαθύς ύπνος αντιμετωπίζει μυϊκά προβλήματα, αναπτύσσει τα οστά, ρυθμίζει τις ορμόνες και συμβάλλει αποτελεσματικά στην αποτοξίνωση του οργανισμού.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος κατά το στάδιο του βαθύ ύπνουΚαι πάμε στο κομμάτι του εγκεφάλου, ο οποίος παίρνει την «ανάσα» του όσο το σώμα βρίσκεται σε βαθύ ύπνο. Ο βαθύς ύπνος βοηθάει τον ανθρώπινο εγκέφαλο στη διαδικασία της επεξεργασίας κι ενοποίησης των αναμνήσεων. Περίπου το 13% και 23% του ύπνου μας θα πρέπει να είναι βαθύς, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Βιοτεχνολογικών Πληροφοριών. Αυτό πρακτικά σημαίνει περίπου 1 με 2 ώρες βαθύ ύπνου, αν τηρεί κανείς τις 7- 9 ώρες μέσου ύπνου.

Τέλος αξίζει να δούμε και τι συμβαίνει στον οργανισμό μας, όταν δεν κοιμόμαστε καλά για πολλά χρόνια (χρόνια έλλειψη ύπνου) κι όταν αντιμετωπίζουμε ζητήματα στο στάδιο του βαθύ ύπνου. Τότε αυξάνονται οι πιθανότητες για παχυσαρκία, εμφάνιση διαβήτη, παρουσίαση κατάθλιψης, καρδιαγγειακές παθήσεις κι υψηλή αρτηριακή πίεση.

5+ 1 Tips για να κοιμόμαστε βαθιά

5+1 Tips για βαθύ ύπνοΤο μυστικό για να ξυπνάτε ξεκούραστοι, χωρίς ξυπνητήρι, και γεμάτοι όρεξη για την έναρξη της νέας ημέρας βρίσκεται στα παρακάτω 6 tips!

1. Ξαπλώνετε νωρίς/ νωρίτερα: Νωρίς για να επιτύχετε ανάλογα με την ώρα που ξυπνάτε τις κατά μέσο όρο, οκτώ ώρες ύπνου και νωρίτερα, αν δε σας παίρνει εύκολα ο ύπνος με τον ίδιο 8ωρο στόχο ξεκούρασης.

2. Αποφύγετε αλκοόλ, καφεΐνη και βαριά γεύματα πριν τον ύπνο: Το βραδινό γεύμα ενδείκνυται να ολοκληρώνεται περίπου δύο ώρες πριν ξαπλώσετε για ύπνο, ενώ η καφεΐνη τις απογευματινές ώρες θεωρείται ως ένας ανασταλτικός παράγοντας για καλό ύπνο. Όσο για το αλκοόλ, όλοι γνωρίζουμε πως οι υπερβολές δε βοηθούν καμία φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού (μία από τις οποίες είναι κι ο ύπνος).

3. Ασκηθείτε συστηματικά: Η συχνή, συστηματική και ιδανικά καθημερινή άσκηση- έστω και μερικά λεπτά- συμβάλλουν στον καλύτερο ύπνο τις βραδινές ώρες. Το σώμα είναι πιο κουρασμένο, έχει εκτονωθεί από την ένταση της ημέρας και μπορεί πλέον να «αναρρώσει».

4. Αποχωριστείτε τις οθόνες πριν ξαπλώσετε: Κινητό, tablet και τηλεόραση ευθύνονται αποδεδειγμένα πλέον για την κακή ποιότητα ύπνου και την αϋπνία. Ιδανικά απέχουμε από τις οθόνες μας μία ώρα πριν τον ύπνο.

5. Εφαρμόζετε καθημερινά τις αναγνωρισμένες πρακτικές ύπνου: Αυτές είναι η ανάλογη διαμόρφωση του χώρου όπου θα κοιμηθούμε, ο χαμηλός φωτισμός, το καθαρό κι ήρεμο περιβάλλον αλλά και η σταθερή ώρα ύπνου, καθημερινά.

6. Δώστε βάση στο στρώμα που κοιμάστε κι αναζητήστε το ιδανικότερο για εσάς!

Το κατάλληλο στρώμα για ξεκούραστο, βαθύ ύπνο

Η ενόχληση σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα του ύπνου, ενώ μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε περιπτώσεις χρόνιας αϋπνίας. Αυτή η σωματική δυσφορία μάς κάνει να κοιμόμαστε λιγότερο, λιγότερο βαθιά, γεγονός που επηρεάζει τη συνολική υγεία του οργανισμού. Ποιο είναι όμως το κατάλληλο στρώμα ύπνου;

Το στρώμα, που θα συμβάλλει στον βαθύ ύπνο, είναι αυτό που θα παραμένει δροσερό αλλά όχι κρύο. Εάν το στρώμα διατηρεί πολλή θερμότητα, θα προκαλέσει συσσώρευση ιδρώτα δυσκολεύοντας τον ύπνο. Τα πλέον ενδεδειγμένα για τις κλιματολογικές συνθήκες της Ελλάδας είναι τα στρώμα με ελατήρια, αφού έχει αποδειχθεί πως ο ύπνος σε αυτά είναι έως και 28% πιο δροσερός από ό,τι σ’ ένα στρώμα μόνο από αφρό (Kansas State University & the Institute of Evironmental Research).

Επίσης το στρώμα μας θέλουμε να είναι καινούργιο ή πρόσφατα αλλαγμένο. Τα παλαιότερα στρώματα έχουν φθαρμένα σημεία ή σκισίματα, τα οποία ενδέχεται να δημιουργήσουν ερεθισμό στο δέρμα ή κνησμό μη αφήνοντας το σώμα να χαλαρώσει. Εάν λοιπόν το στρώμα σας έχει ξεπεράσει τα επτά χρόνια καθημερινής χρήσης, έφτασε η ώρα να το αλλάξετε!

Το στρώμα ύπνου, που θα συμβάλλει τελικά στον βαθύ ύπνο, είναι αυτό που προσαρμόζεται στις φυσικές καμπύλες του σώματος ώστε να μην πιέζει τους ώμους ή τους γοφούς. Όταν δεν κοιμάστε το ίδιο καλά όπως παλιά, όταν αργείτε να βολευτείτε ενώ έχετε ξαπλώσει αρκετή ώρα ή όταν ξυπνάτε με κουρασμένο σώμα ή νιώθετε πιασμένοι το στρώμα επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου σας.

Το κατάλληλο στρώμα ύπνου συμβάλει στον βαθύ ύπνο

Ακόμη πρέπει να έχετε επιλέξει το κατάλληλο για τις δικές σας ανάγκες, στρώμα. Η επιλογή αυτή γίνεται εξατομικευμένα κι ανάλογα με τα μυϊκά προβλήματα που υπάρχουν. Για παράδειγμα, ένα στρώμα με βυθίσεις/ κλίσεις μπορεί να χτυπήσει όλα τα λανθασμένα σημεία πίεσης. Το να ξυπνάτε κάθε μέρα με τον ίδιο πόνο στο ίδιο σημείο, είναι συνήθως σημάδι αυτού του προβλήματος. Τα εξογκώματα ή οι βυθίσεις ίσως προκαλέσουν πόνο και μάλιστα πόνο που εισχωρεί στα όνειρά σας. Έτσι ο εγκέφαλός σας μπορεί να δημιουργήσει καταστάσεις στις οποίες ξεφεύγετε από επώδυνα ή τραυματικά γεγονότα, με αποτέλεσμα να ξυπνάτε στη μέση του REM.

Ο βαθύς ύπνος λοιπόν προϋποθέτει το κατάλληλο στρώμα. Διαφορετικά η σωματική δυσφορία σάς εμποδίζει να κοιμηθείτε ή να φτάσετε σε κατάσταση βαθύ ύπνου. Επίσης υπάρχει η πιθανότητα να διακόψει τον ύπνο, διαδικασία που καταλήγει ξανά σε μη βαθύ ύπνο.

Επισκεφτείτε ένα κατάστημα της Media Strom (ΜΕΝΤΙΑ ΣΤΡΟΜ) και ζητήστε τη συμβουλή του δικού σας Perfect Sleep Coach για το στρώμα, που σας ταιριάζει. Αφιερώστε λίγο από τον χρόνο σας, για να δοκιμάσετε τη μεγαλύτερη συλλογή στρωμάτων σε αίσθηση και υλικά και να απολαύσετε στην καθημερινότητά σας την κορυφαία εμπειρία ύπνου!


Κάνε εγγραφή στο newsletter

ώστε να μαθαίνεις tips για την αξία του καλού ύπνου,
προσφορές και νέα μας

Δωρεάν παράδοση
για online αγορές άνω των 400€

Δωρεάν τοποθέτηση
και συναρμολόγηση

10

10 χρόνια
εγγύηση

Άτοκες δόσεις
σε online παραγγελίες

Εξυπηρέτηση πελατών
στο 210 34 82 900