WELLBEING
Ήχοι για Ύπνο: Οι λευκοί ήχοι που θα καλυτερεύσουν τον ύπνο σας

Ήχοι για Ύπνο: Οι λευκοί ήχοι που θα καλυτερεύσουν τον ύπνο σας

Ήχοι για ύπνο, ένα γκουγκλάρισμα που σίγουρα έχετε κάνει αν υποφέρετε από αϋπνία. Η τελευταία αποτελεί μία αρκετά συχνή διαταραχή του σύγχρονου ανθρώπου, με ποικίλες αιτίες κι αντίστοιχα πολλές επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική υγεία, την ενέργεια, την απόδοση και την παραγωγικότητα του ατόμου που έχει αϋπνία.

Όσοι δε μπορούν να κοιμηθούν εύκολα ή δυσκολεύονται να κοιμηθούν με διάρκεια, φροντίζουν να δοκιμάσουν την αλλαγή στην καθημερινότητά τους. Κάποιες λοιπόν από τις συνήθειες που αλλάζουν, μπορεί να είναι η διατροφή, οι ώρες της άσκησης (ενδείκνυνται οι πρωινές ή μεσημεριανές κι όχι τόσο οι βραδινές), η ανάγνωση ενός βιβλίου μερικά λεπτά πριν τον ύπνο, η απομάκρυνση των οθονών και η αποχή από το μπλε φως και το λεγόμενο ως «doomscrolling» στο κινητό κ.ά. Υπάρχει όμως κι ένα ενδιαφέρον tip, που ίσως να μη γνωρίζετε… λευκοί ήχοι! Και ναι, οι λευκοί ήχοι δεν κοιμίζουν καλά μόνο τα μωρά αλλά και τους ενήλικες.

Λευκοί ήχοι: Τι είναι και πως λειτουργούν

Ο λευκός ήχος είναι ένα μείγμα κάθε συχνότητας, που ακούγεται στο ανθρώπινο αυτί στο ίδιο πλάτος. Ένας συνεχής δηλαδή ήχος, ο οποίος περιλαμβάνει κάθε συχνότητα που εντοπίζει το ανθρώπινο αυτί είτε σε υψηλούς είτε σε χαμηλούς τόνους. Οι λευκοί ήχοι συνδυάζουν πολλές διαφορετικές ακουστικές συχνότητες, από 20 μέχρι 20.000 Hertz, εύρος το οποίο μπορεί να αντιληφθεί ένας άνθρωπος με φυσιολογική ακοή. Η συχνότητα αναφέρεται στον αριθμό των ηχητικών σημάτων, ενώ το πλάτος είναι κάτι σαν το ύψος του ηχητικού κύματος.

Σχετικά με το πως λειτουργεί ο λευκός ήχος ή αλλιώς ο λευκός θόρυβος, θα λέγαμε πως καταφέρνει να εξαλείψει τον θόρυβο του περιβάλλοντος. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως κάθε ανεπιθύμητος ήχος, που μπορεί για παράδειγμα να ταράξει τον ύπνο μας, μένει εκτός του ακουστικού πεδίου μας.

Ωστόσο αξίζει να αναφέρουμε πως υπάρχουν δύο τύποι λευκών ήχων, οι υψηλού τόνου και οι χαμηλού τόνου. Ο υψηλού τόνου είναι τραχύς, σφυριχτός κι ενοχλητικός. Επομένως δε βοηθάει στην αϋπνία. Οι χαμηλού τόνου όμως λευκοί ήχοι, μάς χαλαρώνουν. Παραδείγματα λευκών ήχων, με τα οποία μπορούμε να αποκοιμηθούμε εύκολα και να κοιμηθούμε καλά- ποιοτικά χωρίς διακοπές, αποτελούν ο ήχος των κυμάτων της θάλασσας, ο ήχος της βροχής, ο ήχος του απορροφητήρα ή της ηλεκτρικής σκούπας, τα ραδιοκύματα κι οποιοσδήποτε ήχος δεν τραβάει έντονα την ακουστική προσοχή μας. Με απλά λόγια κάθε βαρετός ή μονότονος ήχος, που δύναται να μας νανουρίσει!

Ήχοι για ύπνο: Αυτοί είναι οι πιο κατάλληλοι

Όπως προαναφέραμε, οι κατάλληλοι ήχοι για ύπνο είναι οι λευκοί, οριακά βαρετοί και μονότονοι που δεν τραβούν το ακουστικό ενδιαφέρον μας. Οι περισσότεροι λευκοί ήχοι, που είτε μας χαλαρώνουν και μας αποφορτίζουν είτε μας αποκοιμίζουν, προέρχονται από την ίδια τη φύση. Ο ήχος της θάλασσας και των κυμάτων, ο ήχος από ένα αεράκι, ο ήχος της βροχής, ο ήχος των δέντρων και των πουλιών μπορούν να μας κοιμίσουν καλά, όσο είμαστε μωρά αλλά και στην ενήλικη ζωή μας. Εξάλλου για σκεφθείτε, στην εξοχή δεν κοιμάστε πάντα καλύτερα και σχεδόν πάντα νωρίτερα συγκριτικά με το πρόγραμμα ύπνου, που έχετε όσο βρίσκεστε στην πόλη;

Καλύτερος ύπνος: Γιατί να προτιμήσετε τους λευκούς ήχους

Οι λευκοί ήχοι μάς χαλαρώνουν, μας αποκοιμίζουν, μας αποφορτίζουν από το καθημερινό στρες ή από το έντονο άγχος που ενδεχομένως βιώνουμε και η λίστα με τα οφέλη τους δε σταματάει εδώ. Επιπλέον οι λευκοί ήχοι:

• Βελτιώνουν τη μνήμη
• Συμβάλλουν αποτελεσματικά στις γλωσσικές δυσκολίες
• Διευκολύνουν τη νευρική επικοινωνία στον εγκέφαλο
• Σταθεροποιούν το περιβάλλον γύρω μας, εξισορροπώντας τους ήχους που φτάνουν στο αυτί μας
• Ενισχύουν την αυτοσυγκέντρωση του ατόμου
• Αντιμετωπίζουν το ενοχλητικό ροχαλητό του ατόμου, που κοιμάται δίπλα σας «μπλοκάροντας» τον ήχο πριν φτάσει σ’ εσάς
• Βοηθούν και τα μωράκια να κοιμηθούν, αφού μοιάζουν με τον ήχο της ροής του αίματος μέσα στη μήτρα της μητέρας τους

Επομένως οι λευκοί ήχοι ως «φόντο» εξυπηρετούν πολλούς σκοπούς και τις περισσότερες φορές θετικούς, εκτός του ότι λειτουργούν ως ένα φυσικό νανούρισμα για μικρούς και μεγάλους. Εκεί που χρειάζεται μία προσοχή και συμβουλή είναι αν το άτομο που υποφέρει από αϋπνία, ταλαιπωρείται από εμβοές. Σε αυτή την περίπτωση ο λευκός ήχος μπορεί να μη φέρει το αποτέλεσμα, που επιθυμούμε.

Λευκοί ήχοι και που θα τους βρείτε

Βρείτε λευκούς ήχους Υπάρχουν πολλές εφαρμογές με λευκούς ήχους, για να πειραματιστείτε. Τα τελευταία χρόνια βέβαια μπορείτε να βρείτε και συσκευές που παράγουν λευκούς ήχους για καλύτερο ύπνο. Ξεκινήστε με μία δοκιμή σε κάποια δημοφιλή εφαρμογή κι αν δείτε πως λειτουργεί, αναζητήστε την πηγή λευκών ήχων που σας ταιριάζει περισσότερο.

Μην ξεχνάτε τον ρόλο του στρώματος!

Οι κατάλληλοι ήχοι για ύπνο συνδυαστικά με την καθημερινή αποφόρτιση και ένα αναπαυτικό, καθαρό, αφράτο και ποιοτικό στρώμα θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε την αϋπνία και να έχετε έναν ξεκούραστο ύπνο. Μην ξεχνάτε ότι ο καθένας μας έχει διαφορετικό σώμα και πρέπει να βρούμε το στρώμα εκείνο, που είναι κατάλληλο για εμάς σε σχεδιασμό, ανάλογα με τις ανάγκες του σώματός μας και σε διαστάσεις, για να μην περιορίζουμε τις κινήσεις μας κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Ρωτήστε κάποιον από τους έμπειρους και εξειδικευμένους Perfect Sleep Coach της Media Strom για το κατάλληλο στρώμα, που θα σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε την αϋπνία!


Κάνε εγγραφή στο newsletter

ώστε να μαθαίνεις tips για την αξία του καλού ύπνου,
προσφορές και νέα μας

Δωρεάν παράδοση
για online αγορές άνω των 400€

Δωρεάν τοποθέτηση
και συναρμολόγηση

10

10 χρόνια
εγγύηση

Άτοκες δόσεις
σε online παραγγελίες

Εξυπηρέτηση πελατών
στο 210 34 82 900