WELLBEING
Αϋπνία στην εγκυμοσύνη: Καταπολεμήστε τη με το σωστό μαξιλάρι

Αϋπνία στην εγκυμοσύνη: Καταπολεμήστε τη με το σωστό μαξιλάρι

Η αϋπνία είναι γενικότερα γένους θηλυκού, αφού πλήττει περισσότερο το γυναικείο από το ανδρικό φύλο. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για την περίοδο της εγκυμοσύνης. Η τελευταία αποτελεί μία ιδιαίτερη φάση της γυναίκας, κατά την οποία νιώθει κόπωση όλη την ημέρα αλλά όταν έρχεται η στιγμή να κοιμηθεί, βιώνει την αϋπνία. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, περίπου το 70% των γυναικών αναφέρει ότι αντιμετωπίζει προβλήματα αϋπνίας στην κύηση (τουλάχιστον σ’ ένα από τα τρία τρίμηνα).

Αυπνία & Εγκυμοσύνη

Τι σημαίνει όμως «αϋπνία στην εγκυμοσύνη»; Πρακτικά ή δε θέλεις να κοιμηθείς ή δε μπορείς. Ακόμη μπορεί να σημαίνει το ότι θα ξυπνήσεις πολλές φορές μέσα στη νύχτα ή ότι θα ξυπνήσεις και δε θα καταφέρεις να ξανακοιμηθείς. Με απλά λόγια υπάρχει σημαντική πτώση στην ποιότητα του ύπνου, ενώ η γυναίκα έχει αυξημένη ανάγκη για καλό και κυρίως, ποιοτικό ύπνο.

Εγκυμοσύνη και ύπνος: Γιατί παρατηρείται αυξημένη αϋπνία

Οι λόγοι που προκαλούν την αϋπνία στην εγκυμοσύνη είναι τόσο σωματικοί όσο και ψυχολογικοί. Σε ό,τι αφορά στα σωματικά συμπτώματα, αυτά είναι τα εξής:

• Συχνοουρία και γενικά η ανάγκη για συχνές βραδινές επισκέψεις στην τουαλέτα
• Δυσκολία στην αναπνοή
• Αύξηση του σωματικού βάρους
• Μαστοδυνία, δηλαδή πόνος, ενόχληση ή αυξημένη ευαισθησία στο στήθος
• Ρινική συμφόρηση, την οποία προκαλούν τα αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων που με τη σειρά τους αυξάνουν τον όγκο του αίματος συμπεριλαμβανομένων των αγγείων στη μύτη και προκαλούν διόγκωση, άρα συμφόρηση
• Ναυτία, εμετός (ειδικότερα το πρώτο τρίμηνο)
• Πόνος στην πλάτη ή τη μέση, ο οποίος οφείλεται κυρίως στην αύξηση του βάρους και της κοιλιάς
• Κοιλιακή δυσφορία (εδώ εντάσσονται και οι καούρες, που προκαλεί η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση)
• Κράμπες στα πόδια, που αποτελούν συχνό φαινόμενο για τις έγκυες
• Ορμονικές αλλαγές, οι οποίες συμβαίνουν στο σώμα της γυναίκας

Υπάρχουν όμως και τα ψυχολογικά αίτια, τα οποία οφείλονται κυρίως στους προβληματισμούς της γυναίκας για τον τοκετό και τη ζωή με το μωρό. Η χαρά για το νέο μέλος της οικογένειας είναι μεγάλη. Ωστόσο η μέλλουσα μητέρα φοβάται τη διαδικασία του τοκετού κι έχει αυξημένο στρες για το πως θα καταφέρει να βρει την ισορροπία ανάμεσα στη μητρότητα και το επαγγελματικό ή προσωπικό περιβάλλον. Ένα ακόμη αίτιο της αϋπνίας στην εγκυμοσύνη, που διαταράσσει τον ύπνο της γυναίκας, είναι τα όνειρα. Φυσικά τα τελευταία συνδέονται άμεσα με την καλή ή κακή ψυχολογία της εγκύου, βάσει όσων αναφέραμε παραπάνω.

Αξίζει να σημειώσουμε εδώ πως η έλλειψη ύπνου στην εγκυμοσύνη, δεν επηρεάζει το έμβρυο παρά μόνο κουράζει τη γυναίκα. Έτσι δεν την προετοιμάζει σωστά για τον τοκετό αλλά και τη μετέπειτα κούραση, που είναι αναπόφευκτη.

Αϋπνία στην εγκυμοσύνη: Έτσι αντιμετωπίζεται!

Αντιμετώπιση Της Αυπνίας Στην ΕγκυμοσύνηΟι λύσεις στο πρόβλημα της αϋπνίας στην εγκυμοσύνη αποκαλύπτονται μέσα από μικρές αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες της εγκύου. Είναι σημαντικό να παραμένετε δραστήρια όλη τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να σας βρίσκει κουρασμένες η νύχτα. Αν τώρα δε μπορείτε να κοιμηθείτε ούτε σε αυτή την περίπτωση, οι ειδικοί προτείνουν να σηκωθείτε και να απασχοληθείτε με κάτι. Έτσι θα κουραστείτε και θα διευκολύνετε τη διαδικασία του ύπνου.

Φροντίστε να πίνετε άφθονο νερό, ιδανικά έως τις 20:00 το απόγευμα κι αποφύγετε την καφεΐνη τις απογευματινές ώρες. Καταναλώνετε μικρά και συχνά γεύματα, με ελαφριά σνακ για βραδινό γεύμα.

Μία από τις πιο γνωστές συμβουλές για την περίπτωση της αϋπνίας, ανεξαρτήτως εγκυμοσύνης, είναι να δημιουργούμε τις κατάλληλες συνθήκες ύπνου. Αυτό σημαίνει να έχουμε διαμορφώσει το φιλικό για την ξεκούρασή μας, περιβάλλον. Θέλουμε ιδανικά να έχουμε θερμοκρασία 18- 24 βαθμούς Κελσίου στο δωμάτιο όπου θα ξεκουραστούμε. Να έχουμε ακολουθήσει μία ρουτίνα ύπνου, με χαλαρωτικό ζεστό μπάνιο, ενδεχομένως ακούγοντας easy listening μουσική, έχοντας χαμηλό φωτισμό, φορώντας άνετα ρούχα κι απολαμβάνοντας ένα ζεστό χαμομήλι ή τσάι χωρίς καφεΐνη.

Τέλος μη λέτε «όχι» στα power naps εντός της ημέρας, για περίπου μισή ώρα. Με αυτό τον τρόπο και θα ξεκουράζεστε και δε θα κοιμάστε πολύ, ώστε να έχετε θέματα αϋπνίας το βράδυ.

Ύπνος στην εγκυμοσύνη και η κατάλληλη στάση ύπνου

Η κατάλληλη στάση ύπνου στην εγκυμοσύνη είναι τελικά αυτή που βολεύει περισσότερο τη γυναίκα. Ο στόχος είναι να κοιμάται και να κοιμάται άνετα. Από την άλλη, υπάρχουν και κάποιες συγκεκριμένες ενδείξεις για την κατάλληλη στάση ύπνου κατά τη διάρκεια της κύησης. Στο πρώτο τρίμηνο η μέλλουσα μητέρα μπορεί να ξεκουράζεται σε όποια στάση επιθυμεί, αφού η κοιλιά της είναι ακόμη μικρή.

Σωστή Στάση Ύπνου Στην ΕγκυμοσύνηΣτο δεύτερο τρίμηνο οι οδηγίες αλλάζουν, καθώς διαφοροποιούνται και οι σωματικές ανάγκες της γυναίκας. Αποφύγετε λοιπόν, κατά το δεύτερο τρίμηνο, να κοιμάστε μπρούμυτα και ειδικά μετά τη 16η εβδομάδα της κύησης. Γιατί; Η στάση αυτή πιέζει τη μήτρα και τις αρτηρίες και γενικότερα δεν είναι βολική, εφόσον η κοιλιά σας έχει μεγαλώσει.

Παρόλο όμως που αρκετές γυναίκες επιλέγουν να κοιμούνται ανάσκελα στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο εγκυμοσύνης, οι ειδικοί συστήνουν να προτιμούμε την πλάγια θέση. Ο ύπνος στο πλάι αποτελεί την καλύτερη επιλογή γι’ αυτό το τρίμηνο, ειδικά μετά την 20η εβδομάδα κύησης. Στο τρίτο τρίμηνο λοιπόν, η κοιλιά είναι πλέον αρκετά μεγάλη και θα πρέπει να κοιμάστε στο πλάι, ιδανικά από την αριστερή πλευρά. Ο ύπνος στην αριστερή πλευρά θεωρείται ασφαλής, αφού έτσι αιματώνονται επαρκώς ο πλακούντας και τα νεφρά. Φυσικά η συγκεκριμένη σύσταση δε σημαίνει ότι ο ύπνος στη δεξιά πλευρά έχει αρνητικές επιπτώσεις.

Και πάμε σ’ έναν πολύτιμο σύμμαχο ποιοτικού ύπνου στην εγκυμοσύνη, που είναι το μαξιλάρι. Αξίζει να προσέχουμε το μαξιλάρι που (υπο)στηρίζει το σώμα μας. Τα μαξιλάρια έχουν πράγματι την τιμητική τους, όταν μιλάμε για εγκυμοσύνη και ύπνο. Η έγκυος χρειάζεται ένα άνετο μαξιλάρι για να στηρίζει τον αυχένα και τη σπονδυλική στήλη, σίγουρα ένα μαξιλάρι για ανάμεσα από τα πόδια της ώστε να μην επιβαρύνεται η μέση της και σε κάποιες περιπτώσεις- ανάλογα με τη στάση ύπνου που επιλέγει- ένα επιπλέον μαξιλάρι για τη μέση.

Μαξιλάρι Memory Foam Το μαξιλάρι Memory Foam της Media Strom διαθέτει αφρό μνήμης, ο οποίος είναι ελαστικός κι εξαλείφει την πίεση που ασκείται στο κεφάλι και τον αυχένα, χαλαρώνοντας τους μύες και προσφέροντας καλύτερη ποιότητα ύπνου. Αποτελείται από φυσικό υλικό latex, για περισσότερη ελαστικότητα και υγιεινή. Συγκεκριμένα το Memory Foam Aloe Vera είναι το ιδανικό μαξιλάρι για εγκυμοσύνη. Πρόκειται για ένα μαξιλάρι ύπνου αρκετά ψηλό, για να στηρίζει ιδανικά τον αυχένα. Επιπλέον είναι εμποτισμένο με Aloe Vera, προσδίδοντας ένα απαλό άρωμα που αναζωογονεί.

Ύπνος & Εγκυμοσύνη

Κάνε εγγραφή στο newsletter

ώστε να μαθαίνεις tips για την αξία του καλού ύπνου,
προσφορές και νέα μας

Δωρεάν παράδοση
για online αγορές άνω των 400€

Δωρεάν τοποθέτηση
και συναρμολόγηση

10

10 χρόνια
εγγύηση

Άτοκες δόσεις
σε online παραγγελίες

Εξυπηρέτηση πελατών
στο 210 34 82 900