TIPS
Αϋπνία: Δείτε τι πρέπει να κάνετε αν δεν σας παίρνει ο ύπνος!

Αϋπνία: Δείτε τι πρέπει να κάνετε αν δεν σας παίρνει ο ύπνος

Αϋπνία και δυσκολία στον ύπνο.Η αϋπνία θεωρείται ως μία από τις πιο κοινές διαταραχές ύπνου, που επηρεάζει περίπου το 1/3 του γενικού πληθυσμού κι είναι περισσότερο συχνή στο γυναικείο φύλο. Μάλιστα αυξάνει ως πρόβλημα ανάλογα με την ηλικία του ατόμου, αφού έχει παρατηρηθεί ότι τα ποσοστά αϋπνίας ανεβαίνουν μετά τα 60 έτη.

Ωστόσο όλοι έχουμε περάσει νύχτες, που δεν κοιμηθήκαμε καλά ή και καθόλου. Ο λόγος μπορεί να ήταν το αυξημένο άγχος, κάτι που μας απασχολούσε ή μας συνέβαινε τη δεδομένη χρονική στιγμή. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι υποφέρουμε από (χρόνια) αϋπνία. Πάμε λοιπόν να ξεκαθαρίσουμε λίγο τη θολή κατάσταση της αϋπνίας και να βελτιώσουμε την ποιότητα του ύπνου μας.

Αϋπνία: Αίτια, ορισμός κι ερμηνεία

Η αϋπνία σχετίζεται με τη συχνή διαταραχή ύπνου με επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία του ανθρώπου. Είναι η δυσκολία στην έναρξη και στη διατήρηση του ύπνου ή η πρώιμη αφύπνιση παρά τη θέληση του ατόμου, γεγονός που αφήνει ένα αίσθημα δυσφορίας και στρες κατά τη διάρκεια της ημέρας (περίπου το 10% των ατόμων με αϋπνία παρουσιάζουν τέτοια συμπτώματα μέσα στην ημέρα).

Η παροδική δυσκολία του ύπνου, που βελτιώνεται συνήθως σε μία με δύο ημέρες, δε μπορεί να θεωρηθεί υποχρεωτικά σαν αϋπνία. Ουσιαστικά αϋπνία είναι η σταθερή μείωση της ποσότητας του ύπνου για μεγάλο χρονικό διάστημα, ανεξάρτητα από το εάν τα αίτια είναι εμφανή.

Τα αίτια της αϋπνίας

Ποια μπορεί να είναι τα αίτια της αϋπνίας

1. Αγχώδης διαταραχή
2. Καθημερινό στρες ή μία στρεσογόνος περίοδος ζωής
3. Σωματικό νόσημα, κυρίως αν προκαλεί πόνο και δυσφορία
4. Λήψη ψυχοδιεγερτικών ή άλλων φαρμάκων κι ουσιών (το ίδιο ισχύει και για την απότομη διακοπή τους)
5. Αλλαγές περιβάλλοντος (όσο πιο σταθερό είναι το περιβάλλον, τόσο πιο ποιοτικός γίνεται ο ύπνος)
6. Αλλαγές στο εργασιακό ωράριο και την καθημερινότητα
7. Παθολογικές καταστάσεις όπως είναι η ρινίτιδα, το άσθμα, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), οι παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος, οι αρθρίτιδες, η συχνοουρία, η υπνική άπνοια κ.ά.

Παράλληλα με τα παραπάνω, η συμπεριφορά κι η καθημερινότητα συνδέονται με την αϋπνία και την προκαλούν ή την επιτείνουν. Έτσι το είδος της εργασίας και το αντίστοιχο ωράριο, ο μεσημβρινός ύπνος, οι ακατάστατες ώρες ύπνου, ο φωτισμός, ο θόρυβος, η θερμοκρασία, η σωματική κόπωση πριν ξαπλώσουμε στο κρεβάτι, η διατροφή, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και η ψυχολογία παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα του ύπνου μας.

Αϋπνία: Το κατάλληλο στρώμα και το κατάλληλο μαξιλάρι για την αντιμετώπισή της

Το κρεβάτι, το στρώμα και το μαξιλάρι που έχουν φθαρεί από τον χρόνο ή δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, για να καλύψουν τις ανάγκες του δικού μας σώματος, μπορεί να οδηγήσουν σε κακό ύπνο και χαμηλή ποιότητα ύπνου άρα και σε αϋπνία. Φυσικά η αϋπνία δεν επιλύεται μόνο από το κρεβάτι, το στρώμα και το μαξιλάρι, αλλά βελτιώνεται από αυτά αφού ξεκουράζουν περισσότερο το σώμα και δεν επιδεινώνουν την όποια διαταραχή ύπνου.

Αϋπνία και σωστή επιλογή στρώματος ύπνου και μαξιλαριού. Επιλέγουμε στρώμα ύπνου ανάλογα με τις εξατομικευμένες ανάγκες μας (σωματική διάπλαση, πόνοι σε σημεία του σώματος ή κάποια πάθηση π.χ. αυχενικό ή πόνος στη μέση), έτσι ώστε να είναι άνετο, κατάλληλο στις διαστάσεις του κρεβατιού, να μην περιορίζει τις κινήσεις μας, να ευθυγραμμίζει το σώμα μας (τους ώμους με τη λεκάνη) και να το νιώθουμε όσο σκληρό ή μαλακό επιθυμούμε. Δοκιμάζουμε το στρώμα ύπνου που θα αγοράσουμε, πριν πάρουμε την τελική απόφαση και ρωτάμε έναν από τους έμπειρους κι εξειδικευμένους Perfect Sleep Coach της Media Strom για την κατάλληλη επιλογή.

Το μαξιλάρι αντίστοιχα, παρόλο που λίγος κόσμος τού δίνει την απαιτούμενη σημασία παίζει καταλυτικό ρόλο στον ποιοτικό ύπνο. Θέλουμε να είναι σε καλή κατάσταση- κι όχι φθαρμένο- και καλής ποιότητας. Τα κορυφαία μαξιλάρια της αγοράς κατασκευάζονται από το υλικό memory foam, το οποίο προσαρμόζεται και διατηρεί το δικό σας ιδιαίτερο σχήμα προσφέροντας μεγαλύτερη ξεκούραση.

Για οποιαδήποτε απορία σχετικά με την επιλογή στρώματος ύπνου και μαξιλαριού, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τους Perfect Sleep Coach της Media Strom.

Πως θα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την αϋπνία 

• Βελτίωση των συνθηκών ύπνου
• Σωματική υποστήριξη από το κατάλληλο στρώμα και το κατάλληλο μαξιλάρι
• Αύξηση της σωματικής δραστηριότητας τις πρωινές ή μεσημεριανές ώρες (κι όχι τις ώρες πριν την κατάκλιση και τον ύπνο)
• Ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση ύπνου
• Τήρηση ενός ορισμένου ωραρίου κατάκλισης
• Αποφυγή μικρών ύπνων μέσα στην ημέρα
• Καλή διατροφή, χωρίς υπερβολές και με μειωμένη κατανάλωση αλκοόλ
• Ρύθμιση του περιβάλλοντος ύπνου, ώστε να δίνει το αίσθημα ασφάλειας κι ηρεμίας
• Μείωση της υπερδραστηριότητας

Αντιμετώπιση αϋπνίας: Το Bonus tip που μπορεί να σας σώσει

Ανάγνωση βιβλίου πριν τον ύπνο. Το 2009 το Πανεπιστήμιο του Sussex διεξήγαγε έρευνα, που διαπίστωσε ότι η ανάγνωση ενός βιβλίου για περίπου έξι λεπτά μείωσε τα επίπεδα του άγχους κατά 68% ξεπερνώντας άλλες δραστηριότητες όπως είναι η βόλτα ή ένα φλιτζάνι τσάι. Ο ερευνητής και γνωστικός νευροψυχολόγος Δρ. Ντέιβιντ Λιούις εξήγησε ότι αυτό συμβαίνει, γιατί η συνεχής ανάγνωση αποτελεί κάτι περισσότερο από μία απλή απόσπαση προσοχής. Αντιθέτως προσφέρει την ευκαιρία στο άτομο να εμπλακεί με τη φαντασία του συγγραφέα και να εισέλθει σε μία αλλοιωμένη κατάσταση συνείδησης, η οποία χαλαρώνει τον εγκέφαλο. Έξι λεπτά λοιπόν διάβασμα ενός βιβλίου που σας ενδιαφέρει, αρκούν για να βελτιώσουν σημαντικά τον ύπνο σας.

 


Κάνε εγγραφή στο newsletter

ώστε να μαθαίνεις tips για την αξία του καλού ύπνου,
προσφορές και νέα μας

Δωρεάν παράδοση
για online αγορές άνω των 400€

Δωρεάν τοποθέτηση
και συναρμολόγηση

10

10 χρόνια
εγγύηση

Άτοκες δόσεις
σε online παραγγελίες

Εξυπηρέτηση πελατών
στο 210 34 82 900